Wednesday, April 29, 2009

Tromboflebitele Superficiale

http://www.tulkarem.ro/

Sunt afectiuni inflamatorii, de regula circumscrise si abacteriene, ale peretilor venelor subcutanate, insotite de formarea de trombusi aderenti. Comparativ cu trombozele venelor profunde importanta lor este mica ; ele nu se embolizeaza decat foarte rar, practic niciodata letal, au tendinta spontana la vindecare, desi ocazional se pot extinde la venele profunde sau pot fi septice (supurate), si nu lasa decat in mod exceptional sechele invalidante.
Incidenta tromboflebitelor superficiale nu este cunoscuta, dar survin mai frecvent in unele situatii, in special pe vene varicoase, vene cateterizate si dupa administrarea intravenoasa de substante iritante. Uneori sunt revelatoare ale unor boli sistemice care le-au favorizat aparitia.

Simptome
Vena superficiala inflamata si trombozata apare sub forma unui cordon ferm, dureros la presiune, tractiune sau spontan, mai neregulat sau monoliform in cazul flebitelor varicoase, cu tesuturile din jur de obicei edematiate, iar tegumentele supraiacente eritematoase si calde. Edemul este totdeauna localizat la nivelul procesului flebitic ; un edem difuz distal de obstructie, are o alta cauza si se poate datora unei TVP asociata.
Fenomenele generale, ca febra si tahicardia, in general sunt absente sau nu se datoreaza tromboflebitei, ci bolii de baza ; numai in cazuri rare, ca in flebitele supurate izolate sau flebitele varicoase extensive, cauza fenomenelor generale are o origine locala.
Fenomenele inflamatorii dispar spontan in cateva zile sau saptamani si lasa adesea in urma lor un cordon indurat si indolor, care poate fi definitiv, precum si o pigmentare bruna-galbuie care dispare cu timpul. Venele recanalizate sunt susceptibile la recidiva, mai ales daca persista cauza care a provocat tromboflebita. Emboliile sunt practic absente si niciodata mortale prin ele insele




































































© Tul Karem Medical Center 2012

No comments:

Post a Comment